viernes, 11 de abril de 2014

Интервю за веганството в БългарияИнтервю с активист от Act!On Food

Каква е ситуацията в България с веган движение?


В България има много вегани и почти няма човек, който да не е чувал думата „веган“ вече. Проблемът е, че 95% от веганите са вегани, защото го смятат за модерна здравословна „диета“, която ще ги предпази от рак и ще им помогне да живеят дълго. Има няколко групи за вегани в българия (ако искаш мога да те поканя в тях), в които хората обсъждат предимно рецепти и ползите от конретни продукти, и почти никога не се обсъжда освобождение на животни и моралната гледна точка на веганизмът.
Има и доста хора, които реално се интересуват от правата на животните и са истински етични вегани. За жалост повечето от нас пътуват доста в чужбина и са активни в други държави. Единствените места, на които можеш да намериш такива хора в българия са социалните центрове – в София това са социален център „Аделанте“ и социален център „Хаспел“. Там ще бъдеш добре дошъл и по всеки друг повод, там се събират анархисти и борци за различни каузи.


Има ли някаква организация за освобождение на животните? Какво е “Act!on Food”?Няма организация за освобождение на животните. Най-близко до това е Act!on Food. Има организации за уличните (бездомни) кучета и котки, в тях членуват вегани и вегетарианци, но те помагат само на кучета и котки, не на животни, отглеждани за храна. Те са страхотни организации и намират домове на милиони улични животни за година. (това е линк към най-активната за София - https://www.facebook.com/Animal.Rescue.Sofia?fref=ts )
Act!on Food изникна спонтанно. В началото почти не се познавахме с останалите членове, просто знаехме, че се борим за едно и също нещо. През 2012 организирахме събития много често и това беше основното нещо, с което се занимавахме и за което мислехме. Готвехме за социален център Аделанте, правехме прожекции на филми, веднъж на месец имахме събития в Арт-Хостел в София. Идеята е да готвим нещо вкусно и лесно за приготвяне, да споделяме рецептите с хората и междувременно да ги информираме за случващото се в кланниците, от морална, екологична и здравословна гледна точка.


Kога вашия проект изниква? Защо?


Проектът изникна през 2012. В началото готвехме веган храна за хардкор и пънк концерти в София – за без пари. После се запознахме с останалите хора от екипа, започнахме да готвим заедно за концертите и решихме да бъдем активен колектив и да си измислим име.Какво е веганизъм? Как вашата организация го разбира?За мен веганизмът изобщо не е просто една диета или мода, която изключва животински продукти от ежедневието. Веганизмът е философия, начин на живот и включва много повече от това какво ти е в чинията. Ние бойкотираме всяка компания, за която знаем, че прави опити с животни; вълнени и копринени продукти, хранителни добавки от животински произход, козметични продукти с не-вегански състав. Стараем се да запознаваме възможно повече хора с идеята и да им повлияем да променят мисленето си спрямо другите живи същества на планетата.


Българите запознати ли са веганизмът?


Скоро не съм срещала някой, който не знае какво означава „веган“. За жалост, всички си мислят, че е просто диета и мислят всички вегани за побъркани.Българите ядат ли много месо?


Да. Почти всяко българско ясите (блюдо) съдържа месо. На всички празници задължително се яде много месо.


Ако един веган иска да яде в България... това лесно ли е?


В  София вече има 5 веган ресторанта и 1 веган сладкарница. В нормален ресторант винаги има различни видове картофи, които са веган, и задушени зеленчуци.Препоръчай ми някое веган блюдо? (българско и традиционно блюдо!)


Веган таратор – трябва ти 1 литър мляко от ядки (бадеми, кашу или слънчоглед), 1 краставица, нарязва се на ситно, чесън, лимонов сок, сол, копър (eneldo) и черен пипер. Яде се като студена супаКакво е бъдещето на освобождението на животните в България?Проблемът става все по-известен, още много хора ще се включват в движението, това може само да ни радва!Обществото уважава ли животните?


Различно е.  Все повече хора се „събуждат“ и стават състрадателни, в малките градове хората могат да са много жестоки към животните, дори и собствените им кучета и котки.


Освен това от кланиците.. Има ли насилие с животни (с домашни любимци – изхвърляне), има ли статистика на ситуацията с домашни любимци?


За съжаление, има. Често има случаи на насилие над домашни животни. Има закон, който трябва да наказва извършителят, но полицията не ги интересува това. Винаги организациите и нормалните граждани търсят справедливост.
Ето два шокиращи примера - http://city4people.eu/%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B8/%D0%BC%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%E2%80%93-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%81-%D0%B1%D1%80%D1%83%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%BE%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B0 – Кучето Мима – с отрязани крака от човек

http://arsofia.com/bg/39013/shokirashho-nasilie-nad-zhivotni-kuche-vlacheno-kilometri-zavarzano-na-teglicha-na-avtomobil-16/ - убито куче което е влачено от кола

Мислиш ли, че е важно, че движението за правата на животните е анти-капиталистическа и хоризонтално? Не мислите ли, че веганството трябва да бъде радикално и разпит на други проблеми? какви са “други проблеми”?


Мисля, че е изключително важно, че движението за правата на животните е анти-капиталистическо. За мен те са много свързани. Мисля, че всеки борец за правата на животните, трябва да приема и други каузи като свои – расизъм, ксенофобия, анти-нацизъм, хомофобия, сексизъм, трансфобия, всякакви прояви на дискриминация и още много много проблеми вътре в самото общество, които трябва да бъдат изкоренени!!!


благодаря ви много за вниманието и за отделеното време... Животните от всички страни, съединявайте се!


И аз ти благодаря!!!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Poesía de Bulgaria: Tres poemas de Tea Móneva (1994) en búlgaro y en español

Tea Moneva (Varna, 1994) vive y trabaja en Alemania. Es graduada en Farmacia por la Universidad de Munich. Ha ganado premios en varios concu...